Nieuws van het FoMu

Fotomuseum lid van De MUSEUMSTICHTING (samen met MoMu en DIVA)
Gratis inkom met MUSEUMPASS

Diana Markosian, Bertien van Manen en Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe 

Het FOMU organiseert de Europese première van de tentoonstelling Santa Barbara van Diana Markosian (Moskou, 1989).
Op verrassende en ontroerende wijze vertelt zij het migratieverhaal van haar gezin. Aan de hand van film, fotografie en archiefbeelden ontrafelt Markosian de extreme keuzes die haar moeder moest maken om de Amerikaanse droom na te jagen.
Sinds de jaren ’70 fotografeert de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen (NL, 1942) het dagelijks leven van de mensen die ze tijdens haar reizen ontmoet. Het zijn de terloopse, rommelige momenten die Bertien van Manen het meest interesseren. Door haar empathische blik ontwikkelt ze een eigen intieme vorm van documentaire, waarmee ze haar tijd ver vooruit is.
In de tentoonstelling Backspace van Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe wordt een achterliggende ruimte gesuggereerd - bestaat die echt of is het een illusie?

In de maand mei organiseert het FOMU twee Artist Talks:
Op 19 mei is de Amerikaanse fotograaf Diana Markosian te gast voor een gesprek over haar project Santa Barbara, momenteel te zien in het FOMU.
Op 29 mei komt de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen praten over haar oeuvre dat momenteel te zien is in de retrospectieve Wish I Were Here.
Het FOMU schenkt alle opbrengsten van deze Talks aan Artists at Risk. Artists at Risk (AR) is een non-profit organisatie op het snijvlak van mensenrechten en kunst. Sinds 2013 werkt AR samen met non-profitorganisaties en overheidsinstanties om kunstenaars te helpen die politiek gevaar lopen en op de vlu 


Artist Talk: Bertien van Manen


Sinds de jaren ’70 fotografeert de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen (NL, 1942) het dagelijks leven van de mensen die ze tijdens haar reizen ontmoet.
De retrospectieve Wish I Were Here in het FOMU laat je meekijken over van Manens schouder.
Op 29 mei 2022 gaat Hripsimé Visser in gesprek met Bertien van Manen over haar werk, dat momenteel te zien is in de tentoonstelling Bertien van Manen - Wish I Were Here.
Voertaal voor deze talk is Nederlands.

Trigger magazine #3 nu beschikbaar in de FOMU shop

Trigger #3 heeft als thema 'care'. Zorg is overal en tegelijkertijd kampt de samenleving met een ‘zorgprobleem’. Hoe creëren kunstenaars en fotografen meer zorgzame relaties tussen mens, technologie en natuur, gegeven de uitdagingen?

Trigger is een platform voor onderzoek, reflectie en debat omtrent alles dat met fotografie te maken heeft. Het magazine verschijnt zowel online als in print. Trigger #3: CARE is een samenwerking van het FOMU, Fw:Books (Amsterdam) en Biennale für aktuelle Fotografie.

FOMU café weer open

Het museumcafé is weer open, mét nieuwe naam.
Het vroegere PIXEL museumcafé heet vanaf nu het FOMU café

Je kan er terecht voor warme en koude dranken en een diverse menukaart met tapas, salades, soep en broodjes.
Er zijn vegetarische en veganistische opties.  

Het FOMU café is open van dinsdag tot en met zondag, van 10u tot 18u (keuken open van 11u30 tot 15u)

Via Facebook of onze website blijf je op de hoogte!

© JDG 12-Mei-2022