Nieuws van het FoMu

Fotomuseum lid van De MUSEUMSTICHTING (samen met MoMu en DIVA)
Gratis inkom met MUSEUMPASS

Via Facebook of onze website blijf je op de hoogte!

Dirk Braeckman in FOMU (vanaf 29.03.2024)

Braeckman is geïnteresseerd in foto’s met onvolmaaktheden, lege interieurs, banale objecten, suggestieve plekken of objecten die veel aan de verbeelding overlaten.
Uit de FOMU-collectie kiest hij functionele foto’s, die gemaakt zijn zonder artistieke ambitie maar waarin hij wel visuele kwaliteiten ziet. Herfotograferen en experimenteren maken altijd al deel uit van Braeckmans artistieke praktijk.
De weg naar het uiteindelijke beeld is steeds anders.
In FOMU werkt hij voor het eerst met een bestaande fotocollectie. Braeckman fotografeert de collectiebeelden en drukt ze af. Hij beschildert en bekladt ze, of knipt er gaten in. Daarna fotografeert hij de beelden opnieuw en bewerkt ze verder in zijn analoge en digitale donkere kamer. Door de context weg te nemen, het formaat te wijzigen en titels toe te voegen doet hij de originele betekenis van de foto’s verschuiven. Een functioneel document verandert in een artistieke foto, een tijdloos visueel gedicht dat meer vragen oproept dan antwoorden biedt.
De titel Echtzeit verwijst naar de brug die Braeckman maakt tussen verleden en heden. Op hetzelfde moment – in real time – komen drie perspectieven samen: dat van de oorspronkelijke fotograaf, de blik van Braeckman en die van jou als kijker.

Nick Geboers - De Steentjesteller.

29.03 - 12.05

Fotografie is voor Nick Geboers zowel een instrument als een bron van inspiratie.
Door voortdurend door een lens naar de wereld te kijken, is kadreren een tweede natuur geworden. Observaties worden scherper, details komen in focus, abstracte vormen verschijnen.
De beelden van Nick Geboers lijken buiten te tijd te bestaan.
De tentoonstelling ‘De Steentjesteller’ is een beeldenstroom die ruimte schept voor associaties en bespiegelingen over een wereld die zowel onbereikbaar als nabij voelt. ​

RE/SISTERS - A LENS ON GENDER AND TECHNOLOGY

29.03 - 18.08        
RE/SISTERS onderzoekt de diepe verbondenheid tussen de intensieve exploitatie van de aarde en sociale uitbuiting van vrouwen en minderheden.
De tentoonstelling heeft wortels in het ecofeminisme, een stroming die ontstond in de jaren 1970 en vandaag springlevend is. RE/SISTERS zet het publiek oog in oog met vrouwen en gemeenschappen die protesteren.
Net zij lopen vaak voorop om de aarde te verdedigen en te herstellen. Zij zien hun eigen onderdrukking en de uitputting van de planeet als resultaat van dezelfde sociale, economische en politieke krachten.

De tentoonstelling brengt werk samen van meer dan veertig vrouwelijke of gender non-conforme kunstenaars van over de hele wereld. Aan de hand van foto’s, video’s en installaties van 1969 tot nu is te zien hoe ze als bondgenoten, slachtoffers en leiders naar onze (leef)wereld kijken. En hoe ze zich presenteren als medeverzetsters (resisters) die strijden tegen systemen van onderdrukking.

Primeur in België: expo Cindy Sherman n.a.v. Ensorjaar 2024

FOMU plant in 2024 een grote expo met foto’s van de wereldberoemde Amerikaanse fotografe Cindy Sherman.
De tentoonstelling sluit aan bij het Ensorjaar 2024 door de vraagstukken uit James Ensors oeuvre te vertalen naar een hedendaagse artistieke context.
Shermans brede spectrum aan personages toont het kunstmatige en veranderlijke van identiteit, die meer dan ooit een kwestie van keuze lijkt te zijn, (zelf)geconstrueerd en fluïde.
Vanaf 28.09.2024 te zien in FOMU.

Bezoek FOMU met je klas

Onderwijsaanbod 2023-2024
FOMU staat ook dit schooljaar weer klaar voor leerkrachten, met een uitgebreid aanbod tentoonstellingen en actieve rondleidingen voor secundair onderwijs.
Beeldbewustzijn en mediawijsheid vormen de rode draad om de foto’s in het museum te verbinden met de leefwereld van leerlingen vandaag.
We focussen op thematieken die verder gaan dan enkel fotografie en visuele kunsten, bijvb. klimaat, identiteit, sociale media en mentale gezondheid.
Al onze rondleidingen zijn interactief en belevingsgericht: via creatieve opdrachten, prikkelende vragen en inclusieve gespreksmethodieken stimuleren we leerlingen om na te denken over fotografie en actuele maatschappelijke vraagstukken.
Ontdek het fotografisch universum van James Barnor, ga zelf aan de slag met het labo analoge fotografie, leer meer over klimaatrechtvaardigheid, gendergelijkheid, fotografie en beeldbewustzijn.
Ontdek het aanbod voor secundair onderwijs schooljaar 2023-2024
We hebben ook een aanbod voor het basisonderwijs en groepen volwassenen.
Meer info vind je op de FOMU-website.

Het Keizerpanorama in beweging
Elke eerste zondag van de maand, gratis met je museumticket 

Het Keizerpanorama is een topstuk uit de FOMU-collectie dat na een grondige restauratie opnieuw te zien is in de expo Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection.
Elke eerste zondag van de maand kan je het Keizerpanorama in beweging zien tussen 14u en 15u.
Beleef hoe het Keizerpanorama werd gebruikt in het begin van de 20e eeuw. Neem plaats op een van de krukjes en bekijk de stereobeelden één voor één terwijl ze ronddraaien. Het duurt ongeveer een kwartier om alle beelden te zien.
Reserveren is niet nodig, met je museumticket kan je de dag zelf aansluiten tussen 14u en 15u.
Een FOMU gids is aanwezig om al je vragen over dit bijzondere museumstuk te beantwoorden.

Over de FOMU Shop

De FOMU-shop is geen alledaagse museumshop.
Bij ons vind je uiteraard een mooie selectie fotoboeken, maar ook voor leuke hebbedingen, unieke postkaarten, fotomagazines, stationery, decoratie en veel meer kun je bij ons terecht.
Al dat moois kiezen we zorgvuldig en met liefde uit.

We hechten veel belang aan duurzaamheid, zo werken we samen met lokale ondernemers, hergebruiken we inpakmateriaal voor webshopbestellingen en kiezen we voor de producten die we zelf maken ecologische materialen en productiemethodes.

We maken regelmatig capsule collecties bij tentoonstellingen. Zo hebben we bij de expo 'Recaptioning Congo' samengewerkt met Siré Kaba van Erratum Fashion voor het maken van Wax Tote Bags.
Eerder werkten we ook al samen met kunstenaar Diana Markosian voor het ontwerp van een merchandising aanbod (tote bags, mokken en magneten) bij haar expo 'Santa Barbara' die in het voorjaar van 2022 te zien was in het FOMU.


FOMU is open

Het museum is dagelijks open van dinsdag tot en met zondag, steeds van 10u tot 18u.

© JDG 01-Apr-2024